Deadpool 2唔好睇? 編輯無劇透簡評
2018年05月16日11:25

有幸提早數小時入場觀看Deadpool 2的編輯滿心歡喜,期待今集可以延續上集的玩味。只可惜今集經導演David Leitch接手後變成溫情片,令編輯有高呼回水的衝動。

1. 如果能夠時光倒流,麻煩找回拍出John Wick的David Leitch。

2. 有意借鑑上集Carless Whisper的成功,以All Out Of Love等金曲作加分位,成功。

3. Deadpool繼續多口特色,但太多口,而大部份對白亦不太好笑。

4. 以文藝片的節奏去拍一套超級英雄電影,失敗。

5. 節奏過慢令動作場面到喉唔到肺,失敗。

6. 概念有趣但執行上欠佳,麻煩再一次把責任放在David Leitch身上。

7. 各個角色的安排有心思,情節亦相當意料之外。

8. 可以把某一段情節完全刪走亦不影響劇情,而該劇情亦令電影有冗長的感覺。

9. Ryan Reynolds,Good Job.

10. 給Deadpool 2 DVD的忠告,剪短啲,做快啲,好睇啲。

11. 編輯雖然以10點瘋狂怒插,但亦不得不讚片尾的彩蛋,它令電影起死回生。想去廁所的你都不妨再忍一會,保證值回票價及挽回你失望的心。

你可能還對以下內容感興趣

將個廚房放入行李 有爐有冰箱隨處煮食

Bigger is Better? 香檳龍頭有答案

更多新聞