【香港人不知道的島之旅!】
2018年03月14日19:00

之前網上睇到呢個島既介紹,完全唔認得係香港黎,仲以為佢係日本乜乜島,係位於香港大嶼山東北的一座無人島-長索島,潮退時候,隱沒於海中沙堤便會呈現眼前,就由鹿頸村步行登島。小島高僅三十米,整個小島用一個多小時即可完成環島綑邊行(沿海岸邊而行)

注意:

沿路並沒有補給,宜備足夠糧水。

西北島角的燈塔附近有高崖,需要攀爬,相當耗體力,請量力而為。

如想經沙堤登長索島,請預早留意天文台潮汐漲退時間及預早返回鹿頸。

▲出發前記得睇定潮漲潮退時間呀!

▲夕陽西下,斜陽映照令小島呈現金黃色,真係好迷人。

▲村民以農業、漁業、伐木業為生。現時漁村僅餘下數戶以老年人為主的人家。陰澳灣殘留的梅花椿。

▲成日搭車入東涌/機場都經過呢個地方,真係好寧靜好美麗。原來欣澳簏頸村係大嶼山東北部僅存的一個小漁村,數十年前曾經有數百戶居民。

▲一到假日就有唔少遊人黎長索島遊玩。

▲成日睇旅遊書都見到類似既景色,估唔到香港都有。

長索島

建議路線(1)

去程/回程:荃灣乘96M小巴往青龍頭,青龍頭再乘往鹿頸街渡。

(街渡查詢:9318 6461鍾先生)

建議路線(2):

欣澳站→陰澳篤→鹿頸村→長索→鹿頸→陰仔灣→打棚埔→欣澳站

文字來源:香港人.遊香港/圖片來源:互聯網

相關文章:

【南昌公園必賞 黃花風鈴木】

【澳牛2代開冰室!】

更多新聞