【台灣|台北。粉紅色珍珠+夢幻漸層草莓牛奶!】
2018年03月14日11:00

呢間位於台北嘅果汁店非常受歡迎,裝潢以木質為主,店內主打即叫即整嘅飲品同特別嘅粉紅色珍珠,飲品非常熱門。其實這個很日式的外帶飲料店是道地的台灣夫婦創辦的,全台也僅有一家,店名是老闆娘的名字和老闆的姓分開來的組合,自製紅麴為底的粉紅珍珠,搭配初鹿的鮮奶及現打的新鮮草莓醬做成的草莓牛奶珍珠

▲繽紛莓果牛奶+紅麴珍珠(NT$100+NT$10): 莓果牛奶係招牌飲品,有好多嘅草莓果肉粒及充足嘅牛奶香氣,比較甜。紅麴珍珠係粉紅色,非常少女心,食落好Q彈。

▲珍珠抹茶拿鐵(NT$65): 係好純粹嘅抹茶味,抹茶唔會太甜,茶嘅苦澀味會重少少。

▲午後餘暉(NT$90): 今季嘅新品,有芒果草莓嘅酸酸甜甜,係夏天飲落非常清爽。

▲店舖牆身掛上好夢幻又少女嘅花圈,俾客人影相。

木子日青

地址:台北市大安區四維路170巷25號

電話:+886 2 2706 3201

營業時間:星期一至四12:00 19:30/ 星期五14:00 – 19:30/ 星期六12:00 16:30/星期日休息

文字來源:香港人.遊香港/圖片來源:木子日青(FB)、jewelwang1116、amber_02.2、hansue7

相關文章:

【日本東京。Hea遊南青山半日路線!

【台灣嘉義。東區文化路必掃小食!】

更多新聞