【公務員】中五畢業,月薪4萬,勞工督察面試題目大公開
2018年03月14日17:51

4萬月薪勞工督察

勞工督察原來今年見超多人,由2月頭見到3月尾都仲要見,雖然Interview process未完,但為左幫到大家考政府工,有人問到,本專頁當然繼續爆料。如需知道其他政府工Interview過程,可PM本專頁。

勞工督察只需中五學歷,主要嘅職責,就係「單拖」入去茶餐廳,查下個僱主有無買足「勞保」、「MPF」(唔係做滿60日先供,飲食業做1日都要供),咁當然一定俾人問候娘親啦。所以個面試環節都幾特別,分為5 Part。

Part 1:筆試,15分鐘用英文做一個Case studies,case studies有30set,有本書仔溫,不過尊重版權,係度公佈10樣啦,如有需要再pm我。

Set 1:連續性合約

Set 2:疾病津貼

Set 3:勞工假與公眾假期

Set 4:MPF

Set 5:勞工保險

Set 6:長期服務金

Set 7:產假與侍產假

Set 8:工廠與工場

Set 9:職安健

Set 10:童工條例

Part 2:英文問個人資料

一入去自我介紹之後,班考官就會用英文Chok爆您EQ,例如,見您公屋就問您點形容父母、見您Band 3就形容您學校、見您毒就問您有無拍拖(真,絕無吹水,內文有守則),見您離職更加會問點樣睇感情關係,呢啲問題全部寫晒落個Board本question booklet入面,係上面批准左可以Chok應徵者EQ,而最搞笑係要您用英文答,好多人答答下就「西面」,結果當然收工啦。

Part 3:問勞工條例

因為Written Test有30 set,一set就係Part 1英文筆試,為左公平起見,另一Set會用中文問,而且係口答,所以30 set題目大家一定要溫熟!

Part 4:問Written test

Written test係用英文寫,之後考官就會基於您寫嘅嘢再問落去,如果您前面3關過到的話。如果前面3關你過唔到,去到呢Part已經會Hea問,個官都懶得睇您Case study寫乜,淨係會問Case study有無咩想補充咁。

Part 5:普通話

呢Part都係俾張紙你讀喇,讀完煲冬瓜就走得。

其實整個過程,好多人都好激動,尤其完左Part 1俾人問長問短(例如拍左幾耐拖,點解唔結婚,點解唔買樓,都係會問),之後答問題又難啦,尤其唔溫30 Set嗰堆人,問中點樣計遺散費同強積金對沖就係會坐左係度。

有見及此,一般坐Board,隔離都有個文書仔跟文件,就算見AO Board,跟文書都係搵ACO跟,但勞工督察係搵EO II 跟,因為有咩情緒問題,可以叫EO II搞掂個Candidate。

原文連結:

【公務員】中五畢業,月薪4萬,勞工督察面試題目大公開

相關文章:

【裝修知識】廚房裝修要注意甚麼?

扮工室政治

更多新聞