【大大啖蟹肉 荃灣平民越南菜】
2018年02月14日14:09

想啖啖蟹肉撈飯又驚貴?呢間荃灣越式小店只需親民價就可以食到蟹膏湯檬同蟹肉撈飯!雖然平,但係份量絕對唔少㗎,食到最後一啖依然都係蟹肉澎湃,唔駛慳餸食飯,超爽呀!

▲咖哩蟹肉飯 ($50) 份量比想像中多,而多的不只是飯,只是一堆蟹肉,正疑惑咖哩汁到底在哪?把飯稍稍撈勻後,原來咖哩汁就藏在底下!咖哩汁的味道像帶甜味的青咖哩,不太辣,和蟹肉和飯一起撈勻後,每一口都很美味!

▲蟹膏檬粉 ($45) 顏色很漂亮,看上去好像很多材料,未吃先加分!配菜有原隻蕃茄、札肉、豬紅、豆卜!當然少不了主角蟹膏,蟹膏有兩大塊,因為和雞蛋混合而變得挺身,蟹味非常濃郁,配上蕃茄湯底,非常鮮味!

▲米紙蝦卷 ($28) 賣相很精美,薄薄的米紙包著疏菜和鮮蝦,簡單整潔!米紙很煙韌,材料包著很穩固,不易掉落,咬開後可以見到大量生菜及青瓜絲,偶爾還可以嚐到香草的味道,是健康清新之選!如果嫌味道不夠濃,可點小店提供的花生醬汁,混合了花生粒、蝦米和炸蒜,很惹味,重口味的我便是吃一口沾一口醬 =]

小店位置不多,約有十多至二十個,晚上時份入座率有八成,和同一條街的其他餐廳比較,入座率已算不俗!

小越廚

地址:荃灣享和街49號都城大廈地下D舖

電話: 2687 6988

文字/圖片來源:香港人.遊香港

相關文章:

【$130 即摘即食士多啤梨】

【暖笠笠!糖炒栗子!煨蕃薯!】

更多新聞