「25+ 初老症」女人大敵 美容師教路:靠天然肌底液!
2018年02月09日18:17

近排興起「初老症」呢個名詞,意思即踏入25歲關鍵年齡,女人肌膚就會開始出現初老徵狀,好似係皮膚乾、色澤黃、毛孔變大、多咗細紋等等,聽起嚟真係心都寒!有經驗嘅美容師就話好多人日日搽護膚品就以為已經夠完善,殊不知美容師斬釘截鐵表示,好大原因係女人護膚經常忽視用「肌底液」之過!以下介紹嘅天然品牌NINE ORIENS 新產品「諾。肌底液」,教你逐步拆除「初老臉」。

text –天然皇者

延伸閱讀:

【簡易教學】還捲「內捲」?中韓台明星齊撐 2018最新「外翹短髮」造型

編輯實測 10大開架遮瑕液比併!鬥遮瑕鬥貼服鬥滋潤

1. 擊退初老危機 由底層細胞著手

點解要用肌底液?首先皮膚其實好似一棵花,要花開得好,就要先確保根部充分吸收營養!肌底液嘅角色就係徹底修護皮膚底層的細胞組織,令肌底細胞得到優質養分,促進細胞再生。NINE ORIENS的諾。肌底液 的蓮花幹細胞就有很好的修護能力,讓膚底全日都得到有效的滋養及再生,有效打從根本預防肌膚初老問題 。

2. 護膚步驟 一定要有「肌底液」

其次,要皮膚良好吸收護膚品,首要條件就是要滲透「角質層」。若角質層堆積過厚,塗再多再好的護膚品也徒勞無功。一支好嘅肌底液,它的作用是可以軟化及滋潤角質層,仿如為皮膚打開細胞通道,讓護膚品可以真正發揮功效。例如諾。肌底液裡就含有甘油、角鯊烯等天然植物油,都有助深入滋潤肌膚的角質層!

3. 肌底液 ≠爽膚水 潔面後應常使用

很多人誤解了爽膚水和肌底液的分別,其實兩者的功效是非常不同,爽膚水一般用於潔面後, 因潔面產品通常鹼性高,爽膚水有助平衡皮膚酸鹼度。至於肌底液則可活化肌膚細胞吸收力,擴大後續護膚品效果。前者工作集中於肌膚表層,後者工作則在於肌膚底層,令後續的護膚品更易滲透。

圖解: 打開肌底細胞通道後,後續護膚品可配合同品牌的「美。煥膚油」使用,在寒冬下的滋潤效果尤其顯著

4. 選擇肌底液 切記要天然

底層肌膚細胞可以是很脆弱的,用含有化學成份的產品往往只會適得其反,更甚會影響底層肌膚細胞健康,所以切記肌底液一定要天然! NINE ORIENS 「諾。肌底液」除一貫主張天然成份之餘(詳見下圖),更含有在抗氧化上相當理想的蓮花幹細胞,真正可以做到抗衰老、減退細紋作用,另一種人蔘萃取精華更可淡化斑點色素,讓肌膚提升緊緻度!

5. 肌底液需親水又親油

意思即係含有親水又親油成分,原因係能夠將護膚品中的水分和油分同時分解,繼而被肌膚更好的吸收。要留心市面有很多肌底液都加入乳化劑令水油結合為一;然而 NINE ORIENS 「諾。肌底液」卻是絕不添加乳化劑,同時透明樽身亦睇到擁有約70%水溶精華及約30%油溶精華的黃金比例,水油平存於同一樽身,只需輕力搖勻便可水油結合,非常符合天然為主的品牌原則!打從肌底提升膚質之後,相信無論你係大過定細過25歲,肌膚都可以保持年輕感覺, 「初老症」亦可不藥而癒!

購買點:Nine Oriens

BB皮膚問題極困擾!媽媽group秘密救星

延伸閱讀:

眉型 x 運程 專人修靚眉 狗年行好運全靠雙眉

更多新聞